Világ

El kell tartanom a szüleimet, ha rászorulnak, de nem érdemlik meg?

Az alaptörvény szerint el kell tartani rászoruló szüleinket. De vajon mindenki megérdemli? Szerintem sokan nem érdemlik meg. Az én rokonaim biztosan nem. De mégis mit tennél a helyemben? 

A szüleim felelőtlen életet éltek mindig is. Velem nem foglalkoztak gyermekként, mindig valaki más vigyázott rám, más vitt az óvodába, más vitt az iskolába, nem ismerték a tanulmányi eredményeimet, sosem mutattak irányt, milyen iskolát válasszak. Aztán szokatlanul korán önállósodtam. A szüleim reménykedtek abban, hogy minél korábban meg is házasodom, hogy legyen más a “tulajdonosom”, ne kelljen az ételellátásomról se gondoskodniuk – hiába nem velük éltem, azért valamennyi ételpénzt kellett fizetniük… A testvéremről sem vettek tudomást, de ő velük élt, és bántalmazták fizikailag, szellemileg pedig elhanyagolták olyannyira, hogy többek között az erős alkoholizmus, amellett pszichiátriai gyógyszerfüggősége miatt gyógyíthatatlan, gyakran igen veszélyes és tomboló tünetekkel járó skizofréniában szenved.

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Ezek az emberek sosem foglalkoztak a pénzügyeikkel. Az apám sok-sok éven át munkanélküli segélyeken éldegélt, közben maszekolt ha volt kedve, a pénzt félrerakta magának. Természetesen senkinek sem juttatott az általa fusizott pénzből, se ételre, se ruhákra, se tankönyvekre. Az anyám meg egyszerűen kilépett a munkahelyéről, belépett egy szektába, és azóta feketén dolgozik otthon, és ezen nem is akar változtatni: Ha nincs bejelentett munkahelye, nem kell adózni, jelenleg többet keres nettóban, mint egy fix munkahelyen, szabadosan él – bármikor bárhova elutazhat, semmi sem korlátozza, nincs kötelessége, kötöttsége, csak amit a szekta megkíván. Nyugdíja biztosan nem lesz, megtakarítása sincs, mert minden pénzét azonnal elszórja.

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Most arra játszanak – leginkább az anyám – hogy mivel egyedül én vagyok a keresőképes a családban, majd én fizetem az ő életüket, ha rászorulnak: Hiszen az  alaptörvény is felszólít rá, gondoskodni kell a szülőkről. Sőt, a 1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról is szabályozza a rokonok eltartását, nem csak a szüleinkét.

Ez a törvény feljogosítja a korábban is gondatlan szülőket, hogy ne is gondoskodjanak magukról, éljenek a mának!

Viszont nem ilyen egyszerű a helyzet.

Tönkretették a gyermekkoromat, illetve másra hárították, örökre tönkretették a testvéremet, aki nagykorú,  cselekvőképes, teljes jogú állampolgár, annak ellenére, hogy életképtelen. Nem lehet semmilyen kezelést ráerőltetni, és a valódi vizsgálatokkal fukaran bánnak manapság, melyek talán kimutatnák, hogy az agya milyen mértékben károsodott, hogy legalább valamilyen segélyt kaphasson, mert munkaképtelen, életképtelen, függő…

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Fotó: Anna Radchenko Facebook oldala

Persze, ha beperelnek a rokonaim, akkor a bíróság meg fogja állapítani, hogy nincs elég jövedelmem, hogy eltartsam őket. Nekik pedig vannak eszközeik, hogy gondoskodjanak a saját életükről. Van lakásuk, el lehet azt adni. Miért én meneküljek?

Mégis félek, hogy mi lesz, ha… Nincs kedvem konfliktusokhoz. Akkor is a rokonaim, de a szomszéd nénivel sincs kedvem pereskedni. Őket nem érdekli semmilyen betegség, mert bizton számítanak arra, hogy ha más nem, majd én segélyezem őket. 

Ha pedig adósságokat halmoztak fel, akkor egyszerűen nem fogadom el az örökséget.

Túl sok ez a teher. Szégyenlem őket, mindig is államon és másokon élősködő hamis életet éltek, mindenkit tönkretesznek a környezetükben. Szeretném magam távol tartani tőlük is, és a helyzettől is.  

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zsuzsa Tibi says:

  Megérkezett a bírósági idézés. 🙁

 2. Klarissza70 says: (előzmény @Agi Vamosi)

  Nagyon sajnálom,hogy vannak mérgező szülők,akik tönkreteszik gyermekeik életét!Nem érdemlik meg hogy “szülők” legyenek!Talán ezért lettem Család-és gyermekvédelem szakos pedagógus,hogy tudjak segíteni hasonló helyzetben élő pokoli gyermekkort átélő gyerekeknek.Van egy nagyon jó könyv is erről, címe:Mérgező szülők.Érdemes elolvasni,hogy megérthesse a gyermek szülei viselkedésmintáit, hogy mit miért tett (vagy nem tett.
  Nem, egyáltalán nem kell megfizetni egy felelőtlen “szülő” lumpen életmódjából származó költségeket!! Ezt egy normális családjogi ügyvéd is tudja.Mert ha nem nevelte fel egészségben a gyermekét valaki,akkor nem is jár neki semmilyen járadék a gyermeke részéről,akinek igazából csak biológiai szülője,de sosem volt erkölcsi támasza, ráadásul veszélyeztette a gyermeke pszichés,
  értelmi és szociális fejlődését.Ilyen esetben
  nincs szülő tartás!!
  Örülök,hogy ön kedves Chrystine épen maradt lelkileg de persze tudom hogy mennyi minden helyzetben érinti hátrányosan egy ilyen elhanyagoló életmód egy gyermek
  személyiségfejlődését, és hat rombolóan a későbbi
  párkapcsolatokra, baráti-munkatársi viszonyokra,és saját gyermek nevelésénél sincs pozitív minta, példa előtte. De a megküzdés: a reziliencia legalább jól működött és ez segít talpon maradni embertelen körülmények között élő gyermekeknek.

 3. Agi Vamosi says:

  Ez valami olyasmi ,mint a köteles rész … csúnyán fogalmazva ,de ,ha egy sülő megteheti ,hogy nem törődik ,gondoskodik a gyermekéről, akkor a gyermeknek miért kell??? lehet a jog előírja ,de mondjuk 20-40 évig nem tartották a kapcsolatot és a ” kedves” szülő azt sem tudta van gyereke akkor most nehogy már ő legyen aki “követelőzik ” vagy el kelljen tartani. Egy frászt !! legyen joga a hozzátartozónak is kitagadni és nem fizetni a semmiért. Egyáltalán milyen szinten nevezi ebben az esetben magát “szülőnek” anyának vagy apának . J a , és az összes retye-rutya is elhúzhat ,aki nem segítette bizonyítottan ,mert ugye volt osztálytársam akinek a ruháit számlára és névvel ellátva vették,hogy bizonyítható legyen a ráfordított kiadás, és azt a gyámügy ellenőrizte ,hogy valóban az a gyerek kapta nem hamis az egész … na akkor lehet nevet változtatni , és új életet élni. biztosan ezt is kilehet játszani csak úgy ,mint a többi …. na , ennyit erről

 4. Éva Mészáros says:

  Szerintem – sajnos -elég sokan ilyen, vagy hasonló csapdában vergődnek, csak hát családi ügy, nem teregetjük ki a szennyest… A “szülőtartás” megállapításának azért vannak feltételei: addig rendben, hogy el kell tartani a t. szülőket, ha az ő jövedelmük kevés, hovatovább tényleg nem nézi a bíróság, hogy a kedves gyermek esetleg piszkosan, éhesen, érzelmi sivárságban nőtt fel. Felnőtt, nem? Akkor fizessen. És általában az ilyen szülők, mikor megöregednek, telesírnak mindenkit, hogy mi felneveltük a gyereket, aztán most itt van, éhezünk, nem törődik velünk.
  De! A bíróság nézi, hogy mennyi a tartásra kötelezhető gyermek keresete (nettó). Eltartottak számát, esetleges betegséget. Fennálló kötelezettségeit (igen, pl. lakáshitel). Életkörülményeit (pl. oké, hogy most jobban keres, de épp komfort nélküli házban lakik 3 gyerekkel, ő elsősorban a lakhatási körülményei javítását kell, hogy célozza.) Szóval, amelyik “gondos, előrelátó” szülő erre pályázik, lehet, hogy “ellátatlan” marad…

 5. Zsuzsa Tibi says:

  Hasonló cipőben járok. Én már megkaptam apám ügyvédjétől a felszólító levelet, miszerint írjam meg neki, hogy havonta mekkora összeggel fogom támogatni a “szegényédesapámat”. Megírtam, hogy semennyivel. Most várom a bírósági idézést. 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!